|
Post by Jake Hedgedog on Mar 23, 2012 12:03:45 GMT 1
Sziasztok! Bizonytalan vagyok egy témával kapcsolatban, és mivel amúgy is elég jelentõs mértékben megváltoztatná az oldalt, illetve sok munkát is igényel, ezért inkább hozzátok fordulok segítségért. Magyar pokedex! Totál ledöbbentem, de Attila küldött nekem egy ilyet mailben, és nagyon megtetszett! Nem kell semmi bonyolultra gondolni: egy excel táblázatban fel van sorolva a pokék neve, hozzá a kép, és a leírásuk. Arra gondoltam, hogy igen, ilyen kéne ide hozzánk is, sõt! Igen, ám, de hogyan? Talán fel lehetne tölteni valahova, de nekem soha nem volt túl sok bizalmam az ilyen letöltögetõs cuccokhoz, ezért elhagynám, fõleg, hogy ez a pokedex itt is simán kivitelezhetõ lenne. És eddig úgyse láttam sehol ilyet magyarul! Angol minták persze vannak, azokra lehetne is építkezni. Arra gondoltam, hogy az egész külön boardot érdemelne. Tudjátok, mint itt a Közösség, vagy az Elõtörténetalkotó. De ezt már ismeritek. Szóval külön board, azon belül egyelõre egyetlen topic. Elsõsorban azt szeretném, ha ilyen módon fel lennének sorolva a pokék: katt. Azon gondolkozom, hogy néhány erõsebb pokénál kéne feltételeket szabni: kõvel alakulhat át, éjszaka alakulhat át. Azokat itt szintúgy fel lehetne tüntetni. Minden egyes név vagy kép ezen kívül link lenne. Egy alboardban minden pokénak tudunk topicokat létrehozni, és abban magyarul mesélni róluk. Egyrészt a leírásokat, amiket Attila tudna szállítani, másrészt pedig tök jó lenne a támadásokat is levezetni ott. Így innentõl kezdve egy rakat hivatkozás saját magunkra mutatna, és nem kéne idegen oldalakon csatangolni. Elõnyei egy saját pokedexnek: a kedvünk szerint alakítjuk, tehát például írhatjuk konkrétan azt, amit szeretnénk, és nem kell leírnunk, hogy milyen angol kifejezés nálunk mit takar, mint pl a támadások esetén melyik tanulható tenyésztõtõl. Magyar lenne. Határozott elõny az angolul annyira nem tudók számára. Hátránya: sok lehet vele a munka. Viszont arra gondoltam, hogy ha meghatározzuk, mit is szeretnénk, akkor lehet apró lépésekbõl, több részletben felépíteni: 1.: elõször csak Kantóét csináljuk meg, aztán ha az teljesen kész, akkor a következõ régióét, satöbbi. Szóval lépésekben. 2.: csak a szimplán a saját netes lista készüljön el. Még ott is meg tudjuk határozni, hogy mennyit akarunk. Csak a poké neve + képe + leírása (és akkor nincs szükség az alboardos topicokra pokémononként, cserébe támadásokat se tudunk felvezetni.) A poké neve + képe + fejlõdési lánca És a többi variáció. 3.: akarunk alboardos topicokat. Akkor se muszáj még a támadásokkal is vacakolni. 4.: még a támadásokat is megcsináljuk. Vagy egyáltalán akarunk-e ilyet? A kérdésem: legyen? Ha igen, meddig mennétek el vele? És végül, de nem mellékesen: Attila munkája innen elvileg hiánytalanul letölthet, katt Remélem, hogy a képek sem vesznek el róla.
|
|
|
Post by Betty on Mar 24, 2012 0:07:52 GMT 1
Nah eddig nem írtam, vártam a "Tűz"-re, hogy elkezdje a gondolatmenetet. Vagyis hogy továbbvigye. Itt az én véleményem:
Nem lenne túl sok? És hogy mit értek ez alatt? Az új boardokat, alboardokat és topicokat. Egyszerűen évekig kéne lejjebb görgetni, mire megtalálod pl a 65. pokémont a kanto régión belül. A keresést csak megnehezíti, hogy nem tudod az összes pokémon sorszámát fejből, így azt ki kéne nézni valahonnan. Kicsit, sőt nagyon bonyolulttá tenné az oldalt és az azon belüli tájékozódást. (Még az F3-al is.) Főleg hogy egy-egy topicba keményen max 10-20 sornyi szöveg kerülne, vagy egy kicsit több, de nem annyi, amiért érdemes lenne minden pokémonnak külön nyitni egyet.
Befektetés és nyereség aránya? Már több ilyesfajta magyar nyelvű próbálkozás történt az interneten, például én is segítek egyben per pillanat. Az egyéni pokedex értelme a könnyebb kezelhetőség lenne, de én több mint valószínű, hogy nem fogok innen a sok topicból kikeresni egy pokémont, 3-4 kattintással és keresgéléssel, inkább rákattintok serebii-re, vagy hogy egy magyar nyelvűt mondjak, arra amit egyszer belinkeltetek, és valahol az oldalon is fent van. Nevezetesen erre. Itt megvannak a támadások magyarul, a fejlődést és típust meg az adott pokémon edzője akármikor akárhonnan kinézheti. Például innen.
Előnyei is lennének a saját dexnek, nyilván: olyan szempontok alapján lehetne megalkotni az adatlapokat, ahogyan mi szeretnénk. Belevéve például a TM/HM támadásokat és a fejlődés pontos hogyanjait is, hozzáigazítva az oldal szabályaihoz. Tehát én nem vagyok teljesen ellene, csupán időpazarlásnak tartom, hiszen több lenne benne a másolás-beillesztés más honlapokról, mint az egyedi adatfelsorolás.
Persze ez is csak egy vélemény, és ha a többség megszavazza, én szívesen segítek megalkotni egy itteni verziót is. Célszerűbbnek látom azonban egy csokorban összeszedni a linkeket (pl egy külön topicban), ahonnan magyarul ki lehet nézni az adatokat és egyéb szükséges információkat.
|
|
|
Post by Attila on Mar 24, 2012 17:22:40 GMT 1
Nem tudom, hogy olvastad-e a véleményeimet a Dexel kapcsolatban Prof, mivel instabil elmeállapotomban kitöröltem őket... :/ De miután Bettyvel tisztáztunk mindent ( halálos csatát vívtunk, ahol egyikünk akarata sem teljesült, így kiegyeztünk egy ,,mostantól esküszöm, hogy engedek majd egy kicsit a másiknak" "szabályban" ). Nos levezetném akkor újra a gondolat menetemet : - Létrehoznál egy új bigyuszt ( bigyusz= new divide, give me reason, stb...) pokédex néven. - Az új bigyuszban pedig mappákat régionként ( kanto, jotho, hoenn, sinnoh, unova, vagy pedig egyenlőre csak két régió mappáját, mivel többet nem ismer az oldal sem (( persze bizakodva remélem, hogy csak egyenlőre... )). ) - És a mappákba pedig a hozzájuk tartozó pémonokat sorolnánk fel threadok-ként. Pl.: Kanto mappa -> 01. Bulbasaur thread, 02. Ivysaur thread, stb... Remélem ez így tiszta mindenkinek. - Az ET alkotóba, vagy még jobb... Készítenénk egy mappát valahova az Et alkotó bigyuszába, hogy "pokédex szerkesztés" és azon belül pedig még két mappa: "Pokédex szerkesztői jelentkezés" (akik jelentkezni szeretnének a dex feltöltéséhez, ide írhatnának) és "Pokédex szerkesztő" ( itt pedig lenne egy sablon, amit az ET-hez hasonlóan egy kis rublikában helyeznél el és azt kimásolva és kitöltve lehetne létrehoznia dex adatait). És hogy mi lenne a sablonban? Hát én azt is kifundáltam már : 100*100-as kép NEVE: (Pl: Bulbasaur) FAJTÁJA: (Pl: Fű/Méreg) SÚLYA:(Mit tom én, mondjuk 4 kiló ) MAGASSÁGA: ( 1,5 méter mondjuk) FEJLŐDÉSI SZAKASZAI: (pl: Bulbasaur->Ivysair -> Venusaur Itt majd képekben kapnak helyet, de készítek egy példa Dexet és ott majd mindenki láthatja, hogy miként gondoltam ) TÁMADÁSAI: ( na ide jönnének a támadásai szépen felsorolva és ismertetve, hogy azok mit csinálnak. Pl: - Piócamagvak: A pokémon kis magocskákat lő ki az ellenfelére, akitől az életerőt szív el, ezzel erősítve a használóját. - Fejelés: A pokémon lefejeli az ellenfelét, ami kisebb károkat okoz benne) ISMERTETŐ: (na és itt írnánk a pokémonról egy-két érdekességet, színesítő szövegként ) Jah... És az okos kis Bettyvel kitaláltuk, hogy aki benne van ebben a dex szerkesztésben, azokkal közösen létrehozunk egy felhasználót, "Professzor asszisztens" néven és vele készítjük el a Dexet, hogy az ott készült reagok ne a mi karaktereinket bővítsék, mert ez nem lenne fair azokkal szemben, akik nem nyújtottak segítséget az elkészítésében.
|
|
|
Post by Yessi on Mar 24, 2012 17:33:53 GMT 1
Jó ötlet csak én egybe szólnék bele. Szerintem úgy kéne majd felrakni, hogy evóluciós láncba. Pikachu jó példa lesz. Cím: (Valahanyadik) Pichu -> 25. Pikachu -> 26. Raichu. És akkor Pikachu meg Raichu menüje le van tudva. Johto régiójába pedig szintén beillesztenénk. És akkor így könnyebb lenne nem?
|
|
|
Post by Boris Usaghi on Mar 24, 2012 17:33:57 GMT 1
Hát lehet, hogy érdekes lesz, de mondjuk saját személyes véleményem úgy, hogy csak itt kezdtem részleteiben megismerkedni a pokek világával és nincs angol tudásom: A saját pokedex totálisan felesleges. Szerintem. Elmondom miért: Erre meg vannak a relatíve közismert angol nyelven elérhető adatbázisok már (lásd serebii), ahonnan kinézhető, aki nem ismeri a nyelvet, annak viszonylag simán összeollózza egy weblapfordító. Amit ennek ellenére sem ért valaki (lásd én), az tapasztalatim szerint segítőkész emberekkel találkozik a chaten, akik a felmerülő problémák terén felhomályosítják. Összességében kicsit úgy érzem, ha valóban problémamegoldásként merült fel a dolog: ágyúval menni verébvadászatra...
Ennek ellenére amit tudok szívesen segítek benne, ha felmerül mégis a dolog.
|
|
|
Post by Attila on Mar 24, 2012 17:40:26 GMT 1
Yessi: igen, az a kitörölt reagomban benne volt, amit mondasz, köszönöm, hogy szóltál! Javítom is a reagomat! Boris: Szerintem igenis jó ötlet lenne a dex, már ugyan ezen keresztül verekedtem magam Bettyvel is, de akkor most veled fogom. 1. Nem kell folyton más oldalakra rohangálni infóért, minden itt lesz az oldalon. 2. Teljesen magyar lesz, rengeteg információval. 3. Mivel ez egy dinamikusan fejlődő oldal ( aki azt mondja, hogy ez hülyeség, az nagyot téved, mert ha nem is hetente, de minden második héten jönnek az újítások ), szerintem igazán elférne itt egy dex, főleg, hogy pokémonokkal foglalkozunk, illetve arról szól a játék.
|
|
|
Post by Jake Hedgedog on Mar 25, 2012 12:14:57 GMT 1
Az a helyzet, hogy a legtöbb itt felmerülõ véleménnyel egyetértek. Sõt, az összessel. Ahogy ti is látjátok, hogy miért is szeretném ezt, úgy én is látom, hogy miért ne legyen. Szerintem ami a legjobban megragadja a lényeget, az Boris mondata: " Összességében kicsit úgy érzem, ha valóban problémamegoldásként merült fel a dolog: ágyúval menni verébvadászatra..." Ezért, bár én is lendületben vagyok ebben a témában, hivatalosan egyelõre felfüggesztem a projektet. Viszont, hogy ne vesszen el minden, inkább még most összefoglalom, hogy szerintem mik a közös pontok, amikben a legnagyobb egyetértések voltak: - Szükség lenne egy boardra régiónként, amin belül minden poké új threadben (topicban) lenne. A pokémon saját topicjában az alábbi adatok szerepelnének magyarul: kép, neve, fajtája, súlya, magassága, fejlõdési szakaszai (ezt nagyon szépen mondtad, Attila! ), támadásai (én itt megjegyezném, hogy a legjobb az lenne, ha szintekkel együtt lennének, és külön a szimplán megtanulható és külön a tenyésztõs) és végül az ismertetõ róla. Igaza lehet Bettynek a túl sok topicról, ezért talán érdemes lenne a fejlõdési láncokat egy topicba írni. - Ettõl függetlenül szükség lenne egy összefoglaló topicra is, ahol a fejlõdési láncok le vannak írva (Yessi véleménye), úgy, mint ahogy a fenti honlapon is, amit linkeltem. Igaza van Bettynek a sok görgetésrõl, ezért nem egyben kéne lennie az összesnek, hanem régiónként kellenének ilyen összefoglaló topicok. Btw, a keresés funkció nálunk is mûködik. Az oldalon is van ilyen, illetve a legtöbb böngészõ is képes erre. - Szerintem nem kéne külön regisztrálnotok egy accountot. Nálunk abból a szempontból nem fontos a hozzászólások száma, hogy nem kaptok utána automatikusan semmit. Így részemrõl nem lenne akadálya, hogy ha már dolgoztok vele és segítetek nekem, akkor gyarapodjon is a hozzászólásaitok száma. Nagyjából ennyi. Talán érdemes még gondolkozni rajta, de hivatalosan lefújva. Koncentráljunk inkább a játékra, hogy belakjuk ezt a két régiót, és hamarosan újabbakkal bõvülhessünk.
|
|
|
Post by Boris Usaghi on Mar 25, 2012 16:10:41 GMT 1
Megjegyzés: amennyiben esetlegesen mégis nekiáll az oldal, akkor érdemes a támadásoknak is nyitni ebben a dexben egy külön topicot (akár külön a normál és külön a TM/HM támadásoknak) ahol leírjuk mi az, hogy néz ki vizuálisan, milyen típusú támadás, stb. Egyszerűbb egy alkalommal felvezetni mint minden egyes pokéhoz beírni/bemásolni. Vélemény vége
|
|
|
Post by Jake Hedgedog on Mar 25, 2012 23:58:20 GMT 1
A felvetés jó, sõt teljesen helytálló, de szerintem csak a pokás dexszel együtt van létjogosultsága. Ráadásul ha nem is ugyan akkor, de elég nagy munka. Ami problémás: nem lehet szétválasztani, hogy melyik TM-HM, és melyik poké által is megtanulható, mert egyes pokemonok azt is megtanulják maguktól, ami a másiknak csak TM-el megy, és fordítva. Ettõl függetlenül a felvetés teljesen jogos. Ha lesz valaha saját pokedexszünk, akkor hozzácsapjuk.
|
|
|
Post by Jake Hedgedog on Apr 1, 2012 9:13:01 GMT 1
Sziasztok!
Ha jól látom, nem is kérdés: szeretnénk támadásdexet, igaz? Amiket opcionálisnak tartok hozzá: támadás angol neve, magyar neve, esetleg (több) kép róla, majd a leírása, hogyan mûködik.
Ilyen egyszerû, igaz? Néhány megerõsítést kérnék, és már csinálom is.
|
|
|
Post by Boris Usaghi on Apr 1, 2012 9:17:45 GMT 1
Hát annyit esetleg, hogy mint gyűjtő a támadásdex, s azon belül topiconként a "harc", "bogár", "méreg" stb s ezekben minden hozzászólás egy-egy támadás Majd nekizuhanok valamelyiknek én is
|
|
|
Post by Jake Hedgedog on Apr 1, 2012 9:23:17 GMT 1
Igaz, a típusokat is jó lenne leírni hozzá!
|
|
|
Post by Boris Usaghi on Apr 1, 2012 9:28:14 GMT 1
Legegyszerűbben a tényleg e téren kezdők kedvéért mondjuk: Fű típusú támadások (mint topic címe). Kezdő reagban: különösen hatékonyak (így mondjuk szépen magyarul a super effectívet) a víz, föld és szikla pokémonokkal szemben, kevés hatással vannak egy tűz, fű, méreg, repülő, bogár vagy sárkány típusú pokémonnal szemben. És utána már minden hozzászólás egy-egy támadás
|
|
|
Post by Jake Hedgedog on Apr 1, 2012 9:32:22 GMT 1
Inkább a következõt ajánlom: ne kelljen sokat görgetni, ezért minden támadás legyen külön topic. És lehet hozzá kategorizálókat írni: fû típusú támadások topicja (linkekkel), víz típusú támadások topicja, TM/HM támadások topicja... Szerintem így egyszerûbb lenne. A kategorizáló topicokat ki tudom emelni, azok elkülönülnek a többitõl.
|
|
|
Post by Boris Usaghi on Apr 1, 2012 9:34:32 GMT 1
Így sem rossz Szerintem had szóljon Jake, de azért esetleg várjuk meg Bettyt is és kritikai véleményét Na meg Attila, Trant meg a többiek mind, ne csak én tépjem a számat XD
|
|