|
Post by Adelinda on Feb 23, 2012 17:47:15 GMT 1
onceuponatime.hungarianforum.net/A mesék léteznek…. Eddig nem hittél bennük? Nagy hiba. Seholország lakóit, kegyetlen átok sújtotta. A gonosz törpök és tündérek, fõként a boszorkányok megunták, A happy endeket. Õk is boldogan akartak élni, míg meg nem… még pedig a saját világukban, ahol az erõ parancsol és a hatalom diktál. Csatát vesztettek a jók ellen, s már épp a reményt adták volna fel, mikor megkapták amit akartak, egy varázslat formájában. Ám minden varázsnak ára van, így ennek is. Senki nem sejtette, de ennek a díját az egész mesevilág megfizette. Átlagos reggelre ébred Georgetown városa. A lakók nyugodtan töltik napjukat annak ellenére, hogy nagy vihart jósolnak. Még nem is sejthetik, mik derülhetnek ki ezalatt a néhány óra alatt. Néhányan ráeszméltek, hogy nem is abban a világban járnak, hol a helyük lenne, s szinte rohamosan keresik a kiutat. Na de vajon megtalálják e az emberré vált mesehõsök az átjárót? Vagy örökre itt ragadnak? Ez csak rajtatok múlik!
|
|
|
Post by Webber on Feb 23, 2012 21:04:34 GMT 1
Na Prof, errõl beszéltem, itt van egy jó példa a felesleges vesszõhasználatra. Rögtön az elsõ mondatban, aztán a másodikban is. Tovább még nem olvastam. :-D
|
|
|
Post by Jake Hedgedog on Feb 28, 2012 1:27:55 GMT 1
Persze, bárkinél becsúszik, aki szeretné kicsit jobban átadni, hogy õ hol vett nagy levegõt, miközben magában azt mesélte, amit aztán leírt. Könnyû összekeverni, hogy a vesszõ jelzi a hangsúlyt, vagy ahová hangsúlyt szeretnénk, oda kell a vesszõ. Az elsõ eset az igaz. Általános tippeket nehéz összehozni, a nyelvtankönyves szabályok szajkózása pedig szerintem nem vezet sok jóra, de az ötlet egy ilyen gyûjteményhez mindenképpen értékes. Idõvel talán sikerül. Addig is: kérlek, ne mutogass újjal, Webber. Könnyen rosszul eshet annak, aki kapja. Köszi!
|
|
|
Post by Webber on Feb 28, 2012 11:05:48 GMT 1
* ujjal bocsi :-)
|
|
|
Post by Jake Hedgedog on Feb 28, 2012 15:48:08 GMT 1
Hú, ilyet elrontani! Látod, és még én osztom az észt a helyesírásról. Teljesen jogos az észrevétel.
|
|